25.Adana Film Festivali’nde bana en orijinal gelen yarışma filmlerinden biri, Ali Kemal Çınar imzalı ARADA idi. Daha önce GENCO (2017) adlı filmiyle ilgi çektiğinde hakkında çeşitli dergilerde yazılar okumuştum, fakat Samsun’da ikamet ettiğimden ve bu tür alternatif filmler buraya pek uğramadığından, bu filmi ve yönetmenin diğer yapıtlarını görme imkanım olmamıştı. ARADA’nın galası vesilesiyle Ali Kenal Çınar’la tanıştım ve onun aracılığıyla, kendisine ait GENCO, KISA FİLM (2015) ve GİZLİ (2013) filmlerini görme imkanı buldum. Yönetmenin kısalarının tümü, youtube’da mevcut.
Kürt Sineması başlığı altında toplanabilecek denli yüksek bir sayıya ulaşan yapımlar, genelde siyasi, sert söylemler içerirken zaman zaman seyirci için itici olabiliyorlar. Ali Kemal Çınar filmleri, konularını gündelik hayattan alırken, Kürt kimliği ile ilgili meseleleri asla es geçmiyor, ama keskin hatlarla seyircinin gözüne sokmaya da çalışmıyor meselesini. GENCO, Kürt bir süper kahraman hikayesi mesela. KISA FİLM ise uzun metrajını yapmaya çalışan bir sinema sevdalısının karşılaştığı zorluklarla ilgili bir “film içinde film”.
ARADA, Anadolu’daki Kürt vatandaşlarımızın dille ilgili yaşadıkları sorunları, esprili ve incelikli bir yaklaşımla ele alırken, sinemamızda denenmemiş pek çok anlatı şeklini, elindeki olanaklar dahilinde kullanıyor. Bulup, izlemenizi tavsiye ederim.
Çınar, sağladığı bazı kolaylıklar nedeniyle elbette, filmlerinde yakın çevresini, annesini, kardeşlerini, dostlarını, hatta kendisini oynatıyor. Bu durum, anlatılan hikayeye doğallık kazandırırken, orada oluşan sıcaklık seyirciye de geçiveriyor.
Süreyi de ekonomik kullanıyor yönetmen. Uzun filmleri genellikle 70 dakikayı geçmiyor ve her şey tadında bitiyor.
Abonemiz olmak ister misiniz?
Güncel yazılarımızdan haberdar olmak için, lütfen bize katılın!
Abone olduğunuz için teşekkürler
Bir şeyler ters gitti
Yorum Yazın