15. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali 11 Mart’ta başlıyor. 30 Nisan’a kadar 7 şehirde sürecek. Kadınların Sineması, Kadınların Sineması-Türkiye, Yeryüzünden Edilenler, Deepa Mehta- Yeryüzü Sineması, Feminist Değilim Ama… bölümlerinde yeryüzünün dört bir yanından 42 film, forumlar, atölyelerle kadınlar, filmleri, deneyimleri, ürettikleri, sözleri, düşleri buluşacak…
Kadın festivallerinin retrospektifine göre değerlendirildiğinde; başarılı işlere imza atan kadın yönetmenlerin eserleri, sorgusuz sualsizce bugünlere kadar taşınmıştır. Onların eserlerini izlemek kadar keyiflisi yoktur. Duygularını çok yoğun yaşadıkları için, filmleri oldukça yürek burkucudur. Özellikle aşk filmlerinde geniş bir açı yakalayan kadın yönetmenler aşkı beyazperdeye olduğu gibi yansıtmaları sinemaseverlerin dudaklarına bir parça bal çalarlar. Aşkı bol bol sulayıp solmasına izin vermezler, bu yüzden doğallık onların olmazsa olmazlarıdır. Yapaylık onlardan çok uzaktır. Buradan yola çıkan “Gezici Filmmor Festivali” 15-23 Mart tarihleri arasında İstanbul Modern’de olacak.
Kadın sinemasının öncülüğünü üstlenerek kadının önemini vurgulayan 15.Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Festivali dünyanın dört bir yanından gelen yönetmenle orta noktada birleştiriyor. Kadınların olanaklarını arttırmak için çabalayan Filmmor onların başarılarını merceğe alarak çektikleri filmler aracılığıyla sinemasal dünyaya girmelerine katkıda bulunuyor. İşte bu; da kadına verilen önemi kutsallaştırıyor. Bu tarz festivallerin kadını kutsallaştırıp, yüceltmesi eşitlik adına yapılan eylemlerin doğruluğunu gösteriyor. Kadın yönetmenlerin her geçen gün sayılarının artması, dertlerini anlatabilmeleri, cesaretlerini toplayıp film çekmeleri, işin püf noktasını oluşturuyor.
Bu yıl festivalde neler var?
Florence Tissot, Sylvie Tissot’un yaptığı Feminist Değilim Ama… – I’m Not a Feminist But…, Christine Delphy ile feminizmin, feminist mücadelenin geçmişi ve bugününe bakılan filmin gösterimi ardından; bu çok kullanılan ifade, bir çok kadın için feminist olarak anılmaktan imtina ederek eşitlik talebini ifade etme olanağı mı sağlıyor? gibi soruların tartışılacağı, Deli Kadın, Erktolia ve Filmmor’dan kadınlarla Feminist Değilim Ama… atölyesi var.
Festivaldeki diğer atölye, forum ve söyleşiler ise: Journo, Ekmek ve Gül, Sujin’den kadınlarla Kendine Ait Bir Medya atölyesi, CŞMD, KAMER, VAKAD’dan kadınlarla Şiddeti Anlamak forumu, 17+Alevi Kadınlar, Yeryüzü Kadınları ve TJA’dan ’nın kadınlarla Yeryüzünden Edilenler forumu, Türkiye’de Kadınların Sineması bölümünde filmleri yer alan yönetmenlerle Türkiye’de Kadınların Sineması forumu ve elbette yönetmenlerle söyleşiler…
Savaşın ardından yeni bir hayat kurmak, hamamda şiddet deneyimi paylaşmak, masallardan ve denizlerden çıkıp her gece yıldızlara ya da vampire dönüşmek… Son yıllardan filmlerle Kadınların Sineması bölümünde:
Anyu / Lina Walde
Ay – Moon / Marco Fettolini, Carola Roberti
Baş Ağrısı – Cafélea / Maria Sanchez Teston
Başkasının Evi – House of Others / Rusudan Glurjidze
Ben Halkım – I’m The People / Anna Roussillon
Bu Yaşta Hala Saklanarak Sigara İçiyorum – I Still Hide To Smoke / Rayhana
Deniz Kızlarının Şarkısı – The Lure / Agnieszka Smoczynska
Evli ya da Bekar – Wedded Or Bachelor / Cristina Piernas, Victoria Ruiz
Hari’nin Günlüğü / Chronicles of Hari / Ananya Kasaravalli
Kuku / Pussy / Renata Gasiorowska
Masumlar / The Innocents / Anne Fontaine
Paris Kadını / Parisienne / Danielle Arbid
Tablo / The Painting / Baran M.Reihani
Uka / Uka / Valle Comba Canales
Utanç / P.E. / Rosa Fisher
Zeytin Ağacı / The Olive Tree / Iciar Bollain
Savaştan göçe kadınların yeryüzünden edilme ama aynı zamanda kendine ait bir yeryüzü kurma hikayeleriyle Yeryüzünden Edilenler bölümü:
Annem Ve Babam – My Mother and Father / Müret İşitmez
Durak – The Stopover / Delphine Coulin, Muriel Coulin
Suriye Sultanları / Queens of Syria / Yasmin Fedda
Tam Gözlerimi Açarken / As I Open My Eyes / Leyla Bouzid
Ateş filminin ardından Hindistan’da sinemalar yakıldı, ölüm tehditleri aldı, Kanada’ya göç etmek zorunda kaldı ama üçlemesini tamamladı. Deepa Mehta’nın Yeryüzü Sineması’ndan Ateş – Fire, Su – Water, Toprak – Earth üçlemesi ve şiddetin kökenine dair sorular soran son filmi Şiddetin Anatomisi – Anatomy of Violence Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nde.
Festival ne zaman başlıyor?
Festival İstanbul’da, 9 Mart saat 18:00’da Kalkedon Meydanı’nda açılıyor, 11-19 Mart arası Fransız Kültür Merkezi’nde olacak. 15. yılın Mor Kamera: Umut Veren Kadın Sinemacı Ödülü, Koma Dam filmiyle Berîvan Akelma ve Yağmur Cihan’ın. Festival İstanbul’un ardından; Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla 25-26 Mart’ta Bodrum’da, İzmir Kadın Dayanışma Derneği ve Bağımsız Kadın İnisiyatifi ortaklığıyla 1-2 Nisan’da İzmir’de, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla 8-9 Nisan’da Bursa’da, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla 22-23 Nisan’da Giresun’da, Adana Kadın Platformu ortaklığıyla 27-28 Nisan’da Adana’da, Mersin Kadın Platformu ortaklığıyla 29-30 Nisan’da Mersin’de.
Son olarak; 15. Filmmor Kadın Filmleri Festivalinin bu yıl tüm şehirlerde ücretsiz olduğunu da belirtelim.
Festival destekçileri: Fransız Kültür Merkezi, Goethe Enstitüsü, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Açık Toplum Vakfı, Canada 150, Global Fund For Women, Heinrich Böll Stiftung
Abonemiz olmak ister misiniz?
Güncel yazılarımızdan haberdar olmak için, lütfen bize katılın!
Abone olduğunuz için teşekkürler
Bir şeyler ters gitti