[dropcap type=”default”]K[/dropcap]alandar Soğuğu sinemanın hala bir sanat dalı olduğunu, ülkemiz sinemasında da belirli isimler dışında, genç yönetmenlerin hala iyi işler çıkarabileceğini gösteren bir film olarak seyirciyle buluşuyor.
Senaryosunu Bilal Sert ile birlikte yazıyor Mustafa Kara. Filmin hazırlık aşaması yıllar sürerken, çekimleri 4 mevsime yayılarak yaklaşık 15 ayda bitiyor. Oldukça zorlu şartlarda çekimi süren filmin ekibi başta 16 kişiyle yola çıkıyor, çekimin sonlarına doğru 8 kişiye düşüyor fakat yılmıyorlar. Karadeniz’in bir köyünde büyüyen yönetmen, senaryoyu yazarken çocukluğunun geçtiği bu köyde maden arayan birinden ilham almış. Usta oyuncuların olmadığı ama büyük oyunculukların olduğu filmin baş rollerini Haydar Şişman (Mehmet) ve Nuray Yeşilaraz (Hanife) paylaşıyor. Filmin oyuncu seçimleri için aylarca köy köy dolaştıklarını söylüyor Mustafa Kara. Oyuncuları seçerken, hem psikolojik hem de fiziksel olarak zorlu şartlara uyum sağlayacak insanlar arasından seçmeye çalışmışlar. Mehmet karakterini oynayan Haydar Şişman, aslında bir öğretmen ve ressam, sergilediği oyunculuk ile rolünün hakkından ustalıkla geliyor. Hanife rolünü oynayan Nuray Yeşilaraz, Trabzon’da yaşayan, daha önce oyunculuk eğitimi almış bir hemşire ve o da filmde harika bir performans sergiliyor. İkisinin de ilk sinema filmi olması, sergiledikleri oyunculuklar ve aldıkları ödüller göz önüne alındığında oldukça şaşırtıcı ve etkileyici.
Masalsı Film Kalandar Soğuğu…
Türkiye de 2016 Eylül ayında gösterime giren, Dünya Prömiyeri’ni ise 2015 Kasım ayında Tokyo’da yapan Kalandar Soğuğu, 28.Tokyo Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen” ve “Wowow En İyi Film Ödülü”nün sahibi oldu. Kara’ya ödülünü veren Yönetmen Tran Anh Hung, “Filmin atmosferinden büyülendim, son yıllarda böyle filmler göremiyorum. Filmin karakteri ve onun ruh dünyası büyüleyici bir dille anlatılmış. Filmin gerçekliği öylesine güçlü ki bazen bir film izlediğinizi unutuyorsunuz. Mustafa Kara’yı kutluyorum.” diye konuşmuştu.
Fransa’nın Cannes’dan sonraki en büyük, en önemli festivali olan Primiers Plans D’angers’de ise “Jüri Özel Ödülü”nün sahibi oldu. Jüri Başkanı ödülü Mustafa Kara’ya verirken “Pek çok sahnesiyle yıllarca aklımızdan çıkmayacak bu masalsı film, jüri üyelerini derinden etkiledi.” yorumunu yaptı. Bu festivalde, Nuri Bilge Ceylan’ın Mayıs Sıkıntısı filminden on beş yıl sonra ödül alan ilk film Kalandar Soğuğu oldu.
52.Antalya Film Festivali’nde Uluslararası Yarışmada “En İyi Erkek Oyuncu” ve “En İyi Müzik” ödülü, ulusal yarışmada “En İyi Kadın Oyuncu” ve “Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü”nü kucakladı.
52.İstanbul Film Festivali’nde ise “En İyi Yönetmen”, “En İyi Erkek Oyuncu”, “En İyi Kurgu” ve “En İyi Görüntü Yönetmeni” ödüllerinin sahibi oldu.